keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Tästä tulikin kirjablogi

Olen miettinyt viime aikoina anonymiteettia/julkisuutta. Olen iloinen, jos tämä blogi antaa jollekin lisätietoa rintasyövästä ja omassa tuttavapiirissäni voin hyvin antaa kasvot rintasyövälle. En kuitenkaan haluaisi kirjoittaa tätä blogia omalla nimelläni. Jo nyt tuntuu siltä, etten pysty puhumaan kaikesta niin avoimesti kuin haluaisin. Blogin pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin olla omaa terapiaa, ei erityisen tarkkaan harkittua tai millään tapaa ohjelmallista tekstiä.

Minä en ennen tätä syöpäelämääni tuntenut suomalaisia syöpäjulkkiksia enkä muistanut kenellä on ollut rintasyöpä. Nyt olen ottanut asiakseni perehtyä rintasyöpäjulkkiksiin. Oikeastaan kaikki alkoi siitä, kun rupesin lukemaan Marika taistelee -blogia. Hienoa, että joku uskaltaa antaa nimen ja kasvot rintasyövälle myös julkisuudessa - ja blogi oli niin mukaansatempaava, että lukaisin sen läpi yhden viikonlopun aikana. Sieltä löysin vinkin lukea Marja Aarnipuron kirjat Rintasyöpävuosi ja Rintasyövän jälkeen. Ja minähän luin, muutamassa päivässä molemmat.

Aarnipuro on toimittaja, joka oli näkyvästi julkisuudessa oman rintasyöpänsä kanssa muutama vuosi sitten. Rintasyöpävuosi kertoo syöpätarinan ensimmäisestä epäilystä ensimmäiseen vuositarkastukseen asti. Rintasyövän jälkeen kertoo nimensä mukaisesti siitä, mitä tapahtuu, kun sairaus on ainakin periaatteessa ohi - se kun ei rintasyöpää sairastaneen päässä ole lainkaan ohi vielä pitkään aikaan, jos koskaan. (Näin olen kokeneemmilta kuullut ja pystyn kyllä itsekin kuvittelemaan, ettei tästä valmista tule vielä siinä vaiheessa, kun hoidot on läpikäyty.) Kirjoissa yhdistyvät Aarnipuron omat kokemukset ja ajatukset sekä faktaruudut.

Aarnipuron kokemuksiin on monessa kohtaa helppo samaistua. Tietoruuduissa ei tule hirveästi sellaista uutta, jota ahkera rintasyöpägooglaaja ei olisi jo lukenut jostakin, mutta siitä ei varmasti ole haittaa, että joku on koonnut kaiken keskeisen tiedon yksiin kansiin. Todellakin kannattaa nämä kirjat lukea, jos haluaa hyvän kokonaiskäsityksen rintasyövästä sairautena, sen hoidosta ja sen aiheuttamista tunteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti